Wandeling door het Historisch Centrum van Lima

Ciudad de los Reyes ,zo noemde Francisco Pizarro, de stad die door hem werd gesticht en van waaruit een groot deel van Zuid-Amerika tijdens de koloniale periode werd geregeerd. Ruim een eeuw later kreeg de ‘stad van de koningen’ pas de naam Lima.

Het koloniale verleden is nog goed zichtbaar in het historisch centrum van Lima. Je ziet het vooral terug op de Plaza de Armas, het centrale plein en de straten daar omheen. Het loont de moeite om even op een bankje te gaan zitten en eens rustig rond te kijken. Aan de verschillende zijden van de plaza vind je de kathedraal, het presidentieel paleis en het gemeentehuis. Dit is typisch voor een stadscentrum met een (Spaans) koloniaal verleden. Het centrale plein waar zowel de wereldlijke als de religieuze macht een plek kreeg, was het startpunt waar de rest van de stad omheen werd gebouwd.

Wandelen door autovrije straten

Rond het centrale plein ontstond een overzichtelijk raamwerk van straten. Moesten daar vroeger, paarden en koetsen doorheen hebben gereden, later waren deze straten geruime tijd het domein van de automobilist. Als voetganger moest je het doen met smalle trottoirs waar het verkeer onophoudelijk langsraasde. Gelukkig is er de laatste jaren een ommekeer zichtbaar. Het gemeentebestuur heeft, mede op aandringen van UNESCO, dat het oude centrum van Lima al in de vorige eeuw het predicaat Werelderfgoed gaf, steeds meer oog voor de waarde van het historisch centrum. Met als gevolg dat er steeds meer straten geheel of gedeeltelijk worden gesloten voor het autoverkeer. Dat is letterlijk en figuurlijk een verademing. Bovendien ontdek je nu opeens allerlei mooie, oude houten balkons en fraai gekleurde gevels wanneer je midden op de autovrije straten loopt.

Wandeling langs 7 kerken

Het historisch centrum is ook rijk aan kerken die op loopafstand van elkaar liggen. In de week voor Pasen is het traditie om een wandeling langs 7 kerken te maken. Je komt dan onder meer langs de kathedraal, de La Merced, San Francisco, Santo Domingo en San Pedro kerk (foto). Het zijn stuk voor stuk prachtige bouwwerken.

Bij elke kerk ga je even naar binnen, loop je langs het altaar en ga je vervolgens op weg naar de volgende bestemming. Ik heb deze wandeling verschillende keren gemaakt. Daarbij nam ik wel af en toe de vrijheid om niet bij iedere kerk naar binnen te gaan. Je bent tenslotte niet de enige die tijdens de zondag voor Pasen op het idee komt om langs 7 kerken te gaan wandelen.  In de kerk kan het daarom nogal druk.kan zijn. Is de religieuze urgentie minder groot, dan kun je ook buiten de Paasweek gewoon genieten van deze prachtige bouwwerken.

Ondergrondse wandeling

Vanaf de Plaza de Armas is het maar een klein stukje lopen naar Casa de literatura Peruana dat is gevestigd in een oud treinstation. Hier vind je onder meer de Biblioteca Mario Vargas Llosa en een literair café.  Loop je verder dan kom je vanzelf bij de kerk en klooster van San Francisco: Een monumentaal complex dat momenteel wordt gerestaureerd. Onder het complex vind je de catacomben. Tijdens een ondergrondse wandeling kijk je de dood letterlijk in de ogen. In de catacomben zijn namelijk talloze botten en schedels te vinden die hier zijn opgeborgen. Het ondergrondse gangenstelsel zou ook hebben gediend als vluchtroute. 

Wandelen langs de oude stadsmuur

Weer boven de grond loop je verder naar Parque de la Muralla.  Hier is nog het enige stukje stadsmuur te vinden dat ooit het oude centrum omcirkelde. Ook een standbeeld Pizarro, dat ooit een meer prominent plek had op het centrale plein, is hier te zien. Dit standbeeld had ooit een plek op het centrale plein, maar moet het al weer enige tijd  doen met een veel onopvallendere plek. Als je hier dan toch rondloopt, wandel dan ook even een stukje langs de Rimac rivier en neem even een kijkje in het aangrenzende parkje waar onder meer lama’s en struisvogels verblijven. 

Vanaf het park van de stadsmuur heb je ook een mooi uitzicht op Cerro San Cristobal dat is bezaaid met allerlei kleurrijke huisjes. Bovenop de heuvel staat een groot kruis. Vroeger gingen hier busjes naartoe die je voor een paar sol op een spectaculaire manier naar boven en weer naar beneden brachten. Sinds een van die bussen een ernstig ongelijk veroorzaakte waarbij verschillende dodelijke slachtoffers waren te betreuren, is het toeristenverkeer over de kronkelende weg richting het kruis echter verboden.   

Deel dit

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*